Патент трол сака да забрани уреди со iOS и Android

14

Поранешен производител на фитнес нараквици одлучи да ги тужи Apple и Google, обвинувајќи ги двата технолошки гиганти дека незаконски ги користеле неговите патентирани технологии. Jawbone тврди дека уредите со iOS и Android прекршуваат осум патенти.

Jawbone нема издадено нови нараквици многу години. Таа престана да работи во 2017 година, но со текот на годините собра многу патенти во оваа област, кои сега ги користи против гигантските корпорации. Конкретно, компанијата ги обвинува Apple и Google дека ги прекршиле своите патенти за технологии за намалување на бучавата, кои некогаш биле нарачани од агенцијата ДАРПА при Министерството за одбрана, објави „The Verge“.

Тужителот тврди дека Apple користи технологија Jawbone во сите постоечки слушалки AirPods Pro, како и во сите верзии на iPhone и iPad. Во Google, работите можат да бидат многу поголеми. Jawbone го обвинува интернет гигантот дека ги користи неговите патенти во сите „верзии и варијанти на паметни телефони, таблети, компјутери, паметни домашни уреди, слушалки и други уреди со Android“.

Сепак, не е целосно јасно дали Jawbone зборува само за производи на Google или се однесува на сите уреди со Android создадени од стотици други компании низ целиот свет.

Според судските документи, компанијата наречена Jawbone Innovations LLC поднесе тужби против Google и Apple. Таа поднесе пријава до градскиот суд Вако во Тексас. Тужителот инсистира обвинетите да престанат да продаваат уреди што ја користат неговата технологија. Со други зборови, долго заборавената компанија сака барем сите iPhone и iPad да „исчезнат“ од полиците.

Покрај тоа, Jawbone Innovations LLC ги повикува Google и Apple да платат такси за лиценца за користење на нејзините технологии. Apple се уште не одговорил на каков било начин на нападот. Портпаролот на Google, Хозе Кастанеда, за Блумберг изјави дека компанијата „ќе ги оспори сите тврдења и ќе се брани енергично“.

Сепак, малку е веројатно дека тужителот Jawbone Innovations LLC, кој ги поседува правата на спорните патенти, не е поврзан со Jawbone Inc. Од случаите и апликациите до Канцеларијата за патенти и трговски марки, не е јасно кој стои зад компанијата.

Jawbone Innovations има седиште во мала канцелариска зграда во Вако и нема ниту телефонски број. Новинарите на „Блумберг“ не беа во можност да контактираат со нејзините адвокати кои го водат случајот.

Потврда дека Jawbone Innovations LLC може да биде патентен трол е фактот дека Google и Apple не се првите компании што компанијата ги тужи. Во мај 2021 година, таа поднесе слична тужба против Samsung до федералниот суд во Маршал, Тексас.

Jawbone Innovations LLC тврди дека Samsung користел две од нивните технологии за намалување на бучавата без дозвола. Samsung не планира да плаќа такси или да ги повлекува своите уреди од пазарот. Случајот е во тек.

Во меѓувреме, The Verge откри кој е менаџерот на Jawbone Innovations LLC. Се работи за Јорк Иглстон, чие име се појави повеќе пати во публикации за патентни тролови.