Песимизам кај германските извозници

20

Индикаторот за извозни очекувања, пресметан од Институтот Ifo во Минхен, падна. Како причини за влошување на расположението во институтот беа истакнати логистичките проблеми и големата неизвесност. Но, оптимизмот за извозните очекувања се врати во автомобилската индустрија, каде за прв пат од февруари се смета на раст на меѓународната трговија.

Производителите на машини и хардвер, пијалоци и облека, исто така, ги зголемија своите извозни очекувања. Сепак, постои значителна недоверба во електричната и електронската индустрија: компаниите ги намалија извозните очекувања на најниско ниво од јуни 2020 година и, така да се каже, не очекуваат раст на извозот, пренесува SeeBiz.

Производителите на мебел и печатарските компании исто така очекуваат намалување на извозот, соопшти Институтот.