Pioneer планира да се врати на берзата во нова улога

10

Многу јапонски производители на електроника претрпеа болна деловна трансформација во последната деценија, губејќи го правото да го користат своето име на класичните производи. Pioneer не е исклучок, бидејќи беше купен во 2019 година од инвестициски фонд од Хонг Конг.

Pioneer сега е подготвен да се врати на берзата како давател на податоци, а не како производител на потрошувачка електроника. Сепак, според Nikkei Asian Review, тоа не е така, со оглед на плановите на компанијата.

Во февруари Pioneer го претстави уредот за навигација за автомобили NP1, кој може да се користи и како CCTV камера. Карактеристика на уредот е недостатокот на приказ и интеракција со возачот исклучиво преку гласовниот интерфејс.

Клиентот мора да плати годишна претплата, за која добива пристап до ажурирани мапи и бази на податоци што ги одржува Pioneer со поддршка на партнерските компании. Корисникот на уредот може да генерира барање за наоѓање рута до одредена продавница или услуга, а системот за навигација ќе му каже како да стигне до саканата дестинација.

Засега услугата на Pioneer е достапна на јапонскиот пазар, но со текот на времето компанијата планира да создаде навигациски уред за возила со две тркала, кои се популарни во многу земји во Југоисточна Азија.

Откако ќе се соберат доволно податоци, Pioneer ќе ги сподели со општините и комерцијалните клиенти. На пример, ќе биде можно да се идентификуваат потенцијално опасните патни делници во смисла на несреќи и да се преземат мерки за подобрување на нивото на безбедност.

Анализата на големите податоци ќе придонесе за намалување на емисиите на стакленички гасови од товарниот транспорт со подготовка на најдобрата рута, земајќи го предвид теренот и интензитетот на сообраќајот.

Штом уделот на приходите од услуги ги надмине приходите од продажба на хардвер, Pioneer ќе се врати на берзата. Прво, компанијата мора да стекне репутација меѓу комерцијалните клиенти.

Менаџментот на Pioneer го избира услужниот сектор бидејќи бара помалку инвестиции од производството на уреди.