Почнува производството на хуманоидни роботи кои сами се составуваат

33

Она што до неодамна звучеше како научна фантастика сега е реалност: фабриката за хуманоидни роботи ќе почне со работа.

Оваа фабрика, наречена RoboFab треба да се наоѓа во Орегон, САД, а лансирањето е планирано за крајот на оваа година. Производниот капацитет е замисла на Agility Robotics.

Ова ќе биде првата фабрика за масовно производство на хуманоидни роботи, а нивниот капацитет ќе биде 10.000 роботи годишно. Нивниот предводник ќе биде робот по име Digit, кој кога ќе се направат доволно од нив, ќе учествува во склопувањето на деловите сами.

Digit може да се програмира да извршува различни задачи, а како што вели матичната компанија, тој е „повеќе асистент отколку робот“, бидејќи може да биде опремен да се прилагодува на различни задачи и променливи ситуации.

Се предвидува дека ќе најде примена во индустриите како што се логистика, градежништво, забава и здравство, а прототипот на Digit чини околу 250.000 долари, но неговите креатори тврдат дека идните верзии ќе бидат поевтини.