Почнува судскиот процес против Гугл: Гигантот обвинет за монопол и „гушење“ на компании

8

Технолошкиот гигант Гугл денеска започнува „маратонска“ правна битка пред федералниот суд, каде што се соочува со обвинувања од американската влада дека постапил незаконски за да стане водечки светски пребарувач.

Во текот на следните 10 недели, компанијата ќе се обиде да го убеди судијата Амит П. Мехта, со повеќе од 100 сведоци, дека големата правна постапка иницирана од Министерството за правда на САД е без основа.

Судењето во судницата во Вашингтон е најголемиот антимонополски случај на САД против технолошкиот гигант откако Министерството го префрли Мајкрософт пред повеќе од две децении поради доминацијата на неговиот оперативен систем Виндоус.

Случајот Гугл се заснова на тврдењето на владата дека технолошкиот гигант неправедно доминирал со својот интернет пребарувач потпишувајќи ексклузивни договори со производители на мобилни уреди, телекомуникациски оператори и други компании, што ги оставило конкурентите без можност за конкуренција.

И федералните држави вклучени во правната битка
Преку годишни исплати во износ од една милијарда долари – кон Apple и други компании, Google го обезбеди статусот на стандардниот пребарувач на телефоните и интернет прелистувачите, а наводно ги „гуши“ новите компании, уште пред да имаат шанса да растат.

Таа доминација ја направи Alphabet, холдинг-компанијата која е сопственик на Google, една од најбогатите компании во светот, каде што рекламите за пребарување генерираат 60 отсто од приходите; тоа е многу повеќе од заработката што ја носат другите активности на компанијата, како што се YouTube или Android уредите.

„Пред две децении Google стана миленик на Силиконската долина, како тесно поврзана развојна компанија со иновативен начин за пребарување на новонастанатото Интернет. Дека Гугл одамна го нема“, се наведува во тужбата на Министерството за правда.

Десетици американски држави, на чело со Колорадо, се вклучија во правната битка.