Пониското производство на нафта ја зголемува нејзината цена над 100 долари за барел?

27

Иако цената на суровата нафта на светските берзи паѓа веќе цел месец, пред сè поради рецесијата и банкарската криза во Соединетите Американски Држави и прогнозата дека кинеската побарувачка за „црното злато“ нема значително да се зголеми, овој тренд ќе трае најмногу една недела, по што треба да очекуваме скок на цената на нафтата, која, според проценките на експертите, на крајот на годината би можела да достигне ниво над 100 долари за барел, пренесува Seebiz.
Во овој момент, фјучерсите на суровата нафта Брент за јули паднаа на 74,6 долари за барел, што е повеќе од четири долари под вредноста во исто време минатата недела. Американската лесна нафта WTI за испорака во јуни во исто време падна на 70,63 долари за барел.

Освен одлуката на земјите-членки на ОПЕК да го намалат производството од мај, на растот на цената на „црното злато“ во наредниот период ќе влијае и наглото забавување на производството на нафта во САД. Америка, како и нов пакет санкции за увоз на руска нафта подготвен од западните земји.

Врз основа на одлуката на ОПЕК да го намали производството на нафта, Саудиска Арабија одлучи да го намали за 500.000 барели дневно, Ирак за 211.000 барели помалку, Обединетите Арапски Емирати, Кувајт, Алжир и Оман заедно произведуваат повеќе од 300.000 барели помалку од почетокот на месецот.

Русија, членка на ОПЕК +, исто така одлучи да произведува половина милион барели нафта дневно помалку до крајот на годината. Патем, членките на ОПЕК + сочинуваат околу 40 отсто од вкупното светско производство на сурова нафта.

Членките на ОПЕК ја објаснија својата одлука да го намалат производството на нафта како превентивна мерка во случај на ненадеен пад на побарувачката на светскиот пазар.

Порастот на цената на нафтата дополнително ќе биде под влијание на фактот што производството на нафта во Соединетите држави, кое нагло порасна во првите два месеци од 2023 година, беше задоцнет одговор на високите цени и зголеменото дупчење што го одбележа најголемиот дел од минатата година по избувнувањето на украинската воена криза, нагло се намалува. Причината за тоа е што неодамнешниот пад на цената на нафтата ја ограничува експлоатацијата и отворањето на нови бунари.