Попопуларни од кога било: Голема промена на листата на најбарани работни места во Германија

53

Дали како службеник во администрацијата, како социјален работник, наставник, судија, полицаец или вработен во канцеларијата за јавен ред и мир: работните места во јавниот сектор се разновидни и моментално попопуларни од кога било во Германија.

Тоа е според истражувањето на Stepstone за Business Insider. Според истражувањето, барањата за државни работни места се двојно зголемени во споредба со претходната година. Но, од каде доаѓа тој бум и зошто работата за федералните и државните власти е толку привлечна за многу вработени?

Ако го пребарувате клучниот збор „јавна услуга“ на таблата за работа на Stepstone, се прикажуваат 26.533 резултати. Пред една година овде ги имаше многу помалку. Оценката на размената на труд покажува дека огласите за вработувања во јавниот сектор во овој период се речиси двојно зголемени. Имено, во однос на претходната година е забележан пораст од 93 отсто. Во другите сектори, огласите за вработување се зголемени за само една четвртина (24 отсто), пренесува магазинот Феникс.

Овој пораст на огласени работни места во јавниот сектор е атрактивен. Според истражувањето на Stepstone, барањето работа во јавниот сектор се зголемило повеќе од двојно за една година. Додека другите индустрии можеа да ги зголемат барањата за работа само за 60 отсто, јавниот сектор забележа пораст од 102 отсто. Тоа значи дека се повеќе луѓе активно бараат работа кај државата. И се повеќе луѓе ја сметаат државата за атрактивен работодавач. Според Степстоун, тоа го поддржуваат и резултатите од истражувањето од 2020 година. Јавниот сервис го зазеде второто место по популарност, веднаш зад ИТ и интернет индустријата.