Поразителни податоци: Windows 10, 8, 7, па дури и XP се попопуларни од Windows 11

11

Секогаш кога Microsoft објавува нова верзија на Windows, поддршката за постара верзија престанува. На овој начин, Microsoft ги поттикнува корисниците да ја инсталираат најновата верзија, но може да гарантира и редовни ажурирања и закрпи.

Но, едно е она што Microsoft го сака и кон кое се стреми, а друго е она што навистина го прават клиентите. Така, неколку месеци по официјалното лансирање на Windows 11, најновата верзија на оперативниот систем на Microsoft, нејзиниот удел на компјутерите во реалниот свет сè уште е речиси занемарлив.

Според податоците објавени од Lansweeper, по скенирањето на повеќе од 30 милиони уреди во компании и организации ширум светот, само 1,44 отсто од уредите имаат инсталирано Windows 11. Најпопуларната верзија на Windows е 10, која е инсталирана на повеќе од 80 отсто од скенирани компјутери . Интересно е што дури и Windows 8 е попопуларен од Windows 11, но и Windows 7 и Windows XP, за кои Microsoft веќе не нуди поддршка. Штом оперативниот систем веќе не е поддржан и добива редовни безбедносни ажурирања, компјутерите што го имаат тој оперативен систем стануваат поранливи на сајбер напади и го загрозуваат остатокот од компанијата или организацијата.

Една од главните причини за лошото прифаќање на Windows 11 се веројатно неговите хардверски барања. Според Lansweeper, дури 55,6 отсто од компјутерите едноставно не се хардверски подготвени автоматски да ја преземат новата верзија на Windows. Иако повеќе од 90 проценти од нив имаат доволно RAM за да го стартуваат оперативниот систем, проблемот е во TPM (trusted platform modules) или чиповите што се користат за складирање на акредитиви (лозинки, сертификати или клучеви за шифрирање) на уредот, за автентичност на платформата.

Повеќе од половина од скенираните уреди едноставно го немаат тој чип или имаат чип што не ги задоволува барањата на Microsoft. Иако корисниците можат рачно да инсталираат Windows 11 на такви компјутери, Microsoft нема да дозволи автоматско ажурирање на системот без TPM.

Како што беше посочено во Lansweeper, една од причините за малата популарност на Windows 11, покрај хардверските барања, е и фактот што Windows 10 има гарантирана поддршка од Microsoft до 2025 година. Тоа значи дека сите оние кои неодамна купиле компјутер, најверојатно ќе чекаат до 2025 година пред да се решат да го сменат оперативниот систем. Освен ако Microsoft не ги принуди да го сторат тоа порано.

Со оглед на тоа што многу компании го одложија купувањето на нова опрема поради пандемијата, а вработените и приватните корисници масовно купуваа Windows 10 уреди од дома, се чини дека ќе треба да почекаме уште една година за да се зголеми уделот на Windows 11.