Porsche: Е-горивото не треба да биде поскапо од бензинот или дизелот

22

Германскиот производител на автомобили Porsche вели дека е-горивата во иднина не би требало да бидат поскапи од бензинот или дизелот.
Барбара Френкел, менаџер за набавки на производителот на автомобили, рече дека очекува од политичарите или да ги оданочуваат емисиите од горивата богати со јаглерод или да им дадат бонус на е-горивата за избегнување на јаглерод диоксид (CO2).

Говорејќи на настан за деловни новинари во Штутгарт во средата, таа рече дека повеќе би сакала стимулации за е-горивата отколку повисоки даноци за фосилните горива.

Е-горивата се синтетички горива произведени од водород и други гасови кои користат електрична енергија.

Минатиот декември Porsche отвори фабрика за производство на е-горива во Чиле. Во пилот-фазата таму треба да се произведат 130.000 литри гориво, што до 2027 година би пораснало на 550 милиони годишно.

Производителот на спортски автомобили постојано предлага е-горива како дополнување на електричната мобилност.

Порше сака да понуди 80% од своите автомобили како чисто електрични возила до 2030 година.

Френкел инсистираше на тоа дека плановите на компанијата за е-гориво не се дупка за да се дозволи Porsche 911 да се нуди како мотор со внатрешно согорување по целта за 2035 година поставена од Европската унија.

Таа посочи дека до 2040-тите ќе има големо количество автомобили на патиштата кои ќе треба да се полнат со гориво.