Потрошувачката кошничка во Европа вон контрола

71

Индексот на потрошувачките цени (CPI) излезе од контрола во Европа, бидејќи цените на некои основни производи, како што се млекото и овошјето, пораснаа повеќе од кога било во 2022 година.

Како што пишува шпански Ел Паис, литар млеко во супермаркет во Мадрид се продава за 90 центи, во Лондон за 92 центи, во Берлин за 1,05 евра, а во Париз за 1,54 евра.

Цената на килограм јаболка се движи од 1,46 евра колку што е цената во Рим до 2,69 евра колку што е во Брисел.

Во јануари хармонизираната стапка на раст на CPI во ЕУ се искачи на 18,4 отсто на годишно ниво, а во дури 14 земји порастот беше поголем, како што се, на пример, Германија, со пораст од 20,5 отсто и Португалија, со 21, 1 процент; во другите земји порастот е над 10 отсто, како што се Шпанија со 15,5 отсто, Франција со 14,4 отсто и Италија со 12,6 отсто, што покажува дека зголемувањето на цените ја намали моќта на граѓаните и отвори дебата за тоа како да се справат со ситуацијата и дали некој од прехранбениот сектор го злоупотребува поскапувањето.

Експертите генерално се согласуваат дека порастот на цените е предизвикан од комбинација на повеќе фактори.

Студијата на Универзитетот Ахрус од Данска наведува дека и покрај падот на цената на електричната енергија, цените на храната продолжуваат да растат во Европа, така што сега 52 отсто од потрошувачите посветуваат повеќе внимание на цените отколку пред пандемијата, а 31 отсто повеќе отколку во 2020 година; 54 отсто од потрошувачите веруваат дека војната е главната причина за скокот на цените, а 48 отсто се на мислење дека зголемувањето на трошоците е лошо распределено и дека конфликтот „им овозможи на дистрибутерите и производителите да заработат поголем профит“, пренесува El Pais.

Германија, со најголема економија во земјите од еврозоната, е една од оние кои најмногу страдаат од поскапувањето на храната, што делумно е одраз на проблемите со кои Европа се обидува да се справи, како што е затворањето на оранжериите во текот на зимата поради зголемени цени на енергијата.

Ограничениот извоз на производи од Мароко влијаеше на недостигот на овошје и зеленчук во Обединетото Кралство.

Според експертите, сето тоа доведе до побарувачка на производи од Алмерија и Мурсија, таканаречените овоштарници во Европа.

Извори на Ел Паис од прехранбената индустрија велат дека е намалено производството на краставици и пиперки, а цените се зголемени во последниот месец за 120 отсто кај краставиците, 104 отсто кај пиперките и 60 отсто кај доматите, но велат дека има изгледи. за да се нормализира ситуацијата во наредните недели.