Повторно почна испораката на нафта за Унгарија и Словачка преку нафтоводот Дружба

19

Испораките на руска сурова нафта за Унгарија и Словачка преку клучниот гасовод Дружба се обновени, соопштија властите во средата по привремениот прекин во вторникот.
Мрежата на гасоводот Дружба започнува во Русија, а потоа се разгранува во Белорусија и Украина, снабдувајќи дел од земјите од Источна и Централна Европа кои зависат од таа нафта, вклучувајќи ги и рафинериите во Унгарија, Словачка и Чешка.

Унгарскиот министер за надворешни работи Петер Сијарто рече дека гасоводот сè уште работи под низок притисок, а Министерството за економија на Словачка соопшти дека снабдувањето е обновено без да наведе детали.

Снабдувањето за делови од источна и централна Европа беше привремено прекинато во вторникот поради технички причини, соопштија операторите на гасоводот во Унгарија и Словачка.

Унгарскиот МОЛ објави дека нејзиниот украински партнер и кажал на компанијата дека руска ракета ја погодила електраната што ја снабдувала со струја пумпната станица, што довело до прекин на снабдувањето.

Во средата, Сијарто на Фејсбук објави дека поправките се направени до тој степен што испораките на нафта во Унгарија би можеле да продолжат.

„Засега е под низок притисок во оваа фаза, но во тек се технички работи за да се овозможи продолжување на испораките со вообичаениот полн притисок, односно на нормални нивоа“, рече Сијарто.

Цените на нафтата, кои пораснаа претходно во текот на денот, поради извештаите дека танкерот „Пацифик Циркон“ бил погоден со проектил во близина на брегот на Оман, започнаа надолна траекторија по најавата дека снабдувањето преку гасоводот Дружба е рестартирано.