Пребарувач среде десктопот на Windows 11

9

Најновата верзија на Windows 11 што може да ја користат оние кои се најавени на програмата Insider заинтригира многумина. Имено, во оваа preview верзија (Windows 11 build 25120 во каналот Dev), поле за пребарување на Интернет се појави на средината на работната површина на Windows.

Како и во секоја друга лента за адреси на кој било интернет прелистувач, во ова поле е можно да се внесе саканиот термин и веднаш ќе ве однесе до резултатите од пребарувањето, или внесете ја саканата URL адреса, која ќе го насочи прелистувачот на корисникот кон внесената адреса.

Може и да се исклучи

Бидејќи ова е оперативен систем на Microsoft, а под нивен покрив имаат и интернет прелистувач и пребарувач, јасно ви е каде се движи оваа приказна. Откако ќе внесете адреса или друг термин во полето на работната површина, бараното дејство ќе се изврши во – Microsoft Edge. Кога станува збор за пребарување на Интернет, секако ќе се користи Bing.

Ова поле ќе се активира од Edge и Bing без разлика кој прелистувач и кој пребарувач се поставени како стандардни во оперативниот систем.

Доколку не ви се допаѓа (засега како Insider, а подоцна можеби и како „обичен“ корисник на Windows 11) ваквото сместување на пребарувачот, Microsoft предвиде дека може да се исклучи. Ова се прави преку контекстуално скокачко мени (десен клик на работната површина).

Засега, пребарувачот за Edge / Bing десктопот ќе биде само за инсајдери, а доколку се покаже добро прифатен, може да заврши во стабилна верзија на Windows 11 во бесплатна дистрибуција.