Пред одлуката за зголемување на каматите во еврозоната:ЕЦБ се очекува да се држи до претходниот план

11

Креаторите на политиката на Европската централна банка (ЕЦБ) сè уште се наклонети кон зголемување на каматните стапки за половина процент на состанокот во четврток, и покрај превирањата во банкарскиот сектор, бидејќи очекуваат инфлацијата да остане превисока во наредните години.

Инвеститорите почнаа да се сомневаат во посветеноста на ЕЦБ за уште едно големо зголемување на каматните стапки оваа недела, откако падот на SVB во САД испрати бранови на недоверба на светските финансиски пазари.

Извор на Ројтерс близок до Управниот совет на ЕЦБ изјави дека банката најверојатно нема да се откаже од планот за зголемување на каматните стапки за 50 базични поени на 16 март, што беше објавено на последниот состанок. Претседателката на ЕЦБ Кристин Лагард тоа го повтори неколку пати, па евентуалното повлекување од одлуката во последен момент може да го наруши нејзиниот кредибилитет.

Изворот додаде дека официјалните предлози за состанокот сè уште не биле доставени во понеделник, но креаторите на политиката на ЕЦБ ги виделе новите квартални проекции. Фјучерсите на германските државни обврзници, репер за еврозоната, паднаа по веста за зголемување на каматната стапка за 0,5 отсто, а еврото зајакна во однос на британската фунта.

Прогнозите за базичната инфлација, која ги исклучува цените на храната и енергијата, се очекува да бидат ревидирани нагоре, охрабрувајќи ги повиците на „јастребите“ до Управниот совет на ЕЦБ за повеќе зголемувања на стапките. Сепак, креаторите на политиката кои се залагаат за поголема претпазливост во зголемувањето на трошоците за задолжување, предупредија на ризикот од финансиска нестабилност, што се смета за оправдано во светло на неодамнешните турбуленции на пазарот.