Приходите на Нестле се зголемија поради повисоките цени

15

Швајцарскиот прехранбен гигант Нестле во средата објави силен раст на приходите во првите девет месеци од годината, благодарение на повисоките цени и силните резултати во продажбата на храна за домашни миленици.
Во периодот од јануари до септември, приходите се зголемени за 9,2 отсто, на 69,1 милијарди франци (69,1 милијарди долари).

Органскиот раст, кој го исклучува влијанието на девизните курсеви и продажбата и преземањето, беше 8,5 отсто и беше остварен во повеќето географски области и повеќето категории на производи, и покрај инфлацијата.

Компанијата забележува дека поради повисоките трошоци ги покачила цените за 7,5 отсто.

Реалната стапка на внатрешен раст изнесуваше еден процент, покажува извештајот.

На развиените пазари приходите пораснале за 7,4 отсто, а на пазарите во развој за 10,2 отсто.

Се зголеми за 11,2 отсто во Северна Америка, а само 1,7 отсто во Европа, што Нестле го припишува на „тешкото економско опкружување“.

Главен двигател на растот беше Purina PetCare, истакнуваат од швајцарската компанија, исклучувајќи ги кафето и производите за храна за бебиња, пренесува SeeBiz.