Продажбата на мало во Германија забележа најголем пад од 1994 година

26

Германските трговци на мало ја завршија првата половина од 2022 година со најголем пад на годишната продажба во речиси три децении бидејќи инфлацијата, војната во Украина и пандемијата на коронавирус го земаат својот данок, покажуваат најновите статистички податоци.

Во јуни, продажбата на мало се намали за 8,8 отсто во реални услови во однос на истиот месец минатата година, што е најголем пад од водење на евиденцијата во 1994 година, објави Федералното биро за статистика, Destatis.

Прометот во трговијата на мало изненади и со реален пад од 1,6 отсто во јуни во однос на мај, бидејќи аналитичарите очекуваа зголемување од 0,2 отсто.