Профитот на Samsung порасна за 50%

12

Профитот на Samsung Electronics за трите месеци до крајот на 2021 година се зголеми за 50 отсто, откако цените на чиповите се стабилизираа и продажбата на телефони порасна, објави Bloomberg.

Најголемата јужнокорејска компанија објави оперативен профит од 13,8 трилиони вони (11,5 милијарди долари). Резултатот е помал од очекуваниот од набљудувачите, но тоа се должи на распределениот еднократен бонус на вработените. Приходите се зголемуваат над очекувањата – за 23 проценти на 76 трилиони вони.

Samsung и неговите конкуренти кај полупроводниците SK Hynix и Micron Technology минуваат низ цикличен пад, потпомогнат од побарувачката за серверски чипови и голем број други производи за широка потрошувачка. Минатиот месец, Micron прогнозираше рекордни приходи за фискалната 2022 година, благодарение на постојаната побарувачка од центрите за податоци, клиентите од автомобилската индустрија и многу повеќе.

Растот на приходите на Samsung ја одразува континуираната сила на производителите на чипови, кои уживаат во зголемена побарувачка.

Цените на мемориските чипови – DRAM и NAND – се очекуваше да паднат во последните три месеци од минатата година бидејќи недостигот на полупроводници го забави производството на различни технолошки производи. Но, на крајот, падот беше помал од очекуваното, главно поради побарувачката од центрите за податоци.

Се очекува падот да продолжи во првата половина на 2022 година.