Првата алгоритамски стабилна монета лансирана на Cardano

13

Cardano (ADA) се здружи со блокчејн екосистемот за плаќање COTI за да лансира нова алгоритамски стабилна монета.

Во новиот блог пост, COTI рече дека Djed, првата алгоритамска стабилна монета од ваков вид изградена на платформата за паметни договори, е објавена во живо на нејзината јавна мрежа за тестирање.

„Возбудени сме што можеме да објавиме дека по месеци интензивна работа со тимот на Cardano, јавната тест верзија на Djed веќе е објавена!“

Djed е децентрализирана, алгоритамска стабилна монета изградена на Cardano. Алгоритамската стабилна монета ја одржува стабилноста преку комбинација на колатерал и резервен токен.

Во овој случај, Shen е резервна монета на Djed и има улога на обезбедување стабилност на цените – конкретно, гарантира процент на колатерал и фиксирањето на стабилната монета.

Според COTI, мрежата за тестирање ќе послужи како начин да се осигура дека Djed и Shen се технички здрави, стабилни и безбедни. COTI рече дека основната мрежа на Djed треба да започне во јуни оваа година.

Основачот на Cardano и извршен директор на Input Output (IOHK) Чарлс Хоскинсон првпат го најави Djed како проект минатиот јули. Тој рече дека планот е на крајот да се вклучи стабилната монета во Plutus, протоколот за паметни договори на ADA.

„Една од работите што ги правиме со овој [проект] – откако малку ќе го исчистиме бидејќи е толку зафатен и има толку многу подвижни делови за кои треба внимателно да размислите – всушност е имплементирање на Plutus како домашна апликација на Plutus“, истакна тоа.