Првиот австралиски Bitcoin ETF може да собере 1 милијарда долари

11

Финансиските регулатори му дадоа зелено светло на првиот австралиски, берзанско тргуван Биткоин фонд (ETF), кој ќе започне со тргување на 27 април, а Australian Financial Review известува дека може да прими до 1 милијарда долари приливи.

ЕТФ е регулиран фонд со кој се тргува преку берза и кој им овозможува на инвеститорите да ја искористат цената на биткоинот без да мораат самите да го поседуваат.

Cosmos Asset Management ги победи локалните конкуренти VanEck, BetaShares и ETF Securities за да го издаде првиот Bitcoin ETF во Австралија. Секоја компанија се бори да ги затвори регулаторните одобренија барем од март, според Sydney Morning Herald.

Биткоин ЕТФ на Cosmos Asset Management ќе биде на листата на CBOE Australia, со одобрение од клириншката куќа Clear Capital Markets на Австралиската берза (ASX). Одобрувањето дојде откако Cosmos придоби најмалку четворица учесници на пазарот за да ги задржат барањата за маржа од 42% потребни за покривање на ризикот, според написот објавен од AFR во вторникот.

Биткоин ЕТФ на Cosmos нуди индиректна изложеност кон спот Биткоин преку Canadian Purpose Bitcoin ETF.

Курт Грумеларт, трговец во австралиската компанија за управување со богатство Zerocap, го нарече одобрувањето на ЕТФ „возбудливо“ и рече дека тоа „го потврдува понатамошното институционално прифаќање“ по рекордното лансирање на фондот Betashares CRYP, кој инвестира во акции на американски компании изложени на криптовалути. Кога беше лансиран во ноември 2021 година, фондот забележа нето-протоци од 10 милиони долари во првите десет минути.

Грумеларт очекува новиот Bitcoin ETF да биде исто толку успешен: „Настанот означува голем чекор напред за Австралија и широко распространето усвојување на крипто-индустријата како целина“.

Грумеларт предвидува дека успешен почеток ќе доведе до прилив на други играчи. „Ако странските пазари се индикација, успешното лансирање веројатно ќе доведе до повеќекратни котирање на фондови, засновани на крипто-средства, надвор од Биткоин“.

Ова ќе биде втор крипто ETФ од Cosmos од минатата година, кога компанијата го објави својот Global Digital Miners Access ETF.

Во текот на изминатата година, австралиските регулатори работеа на спроведување јасни правила за крипто-индустријата. Австралиската комисија за хартии од вредност и инвестиции (ASIC) сака поголема моќ над индустријата, но сенаторот Ендрју Брег верува дека тоа е несоодветно додека криптовалутата не се признае како финансиско средство според австралискиот закон.

Грумеларт рече дека разјаснувањето на правилата ќе помогне во развојот на индустријата.

„Како што излегуваат новите регулативи на ASIC кои ги регулираат криптовалутите, очекуваме поголема јасност за локалните доверители и даватели на услуги.