Првиот град во светот кој забрани рекламирање на месо

22

Властите на холандскиот град Харлем планираат да ги забранат повеќето реклами за месни производи поставени на јавни места од 2024 година поради влијанието на производството на таква храна врз климата.

Законот, кој веројатно е прв од ваков вид во светот, го подготви зелената партија GroenLinks, а против него се спротивставија месниот сектор и оние кои го сметаат за закана за правото на слобода на говор.

Според наодите на ОН, добитокот произведува повеќе од 14 отсто од сите стакленички гасови, вклучувајќи го и метанот.

„Месото е многу штетно за животната средина. Не можеме да им кажеме на луѓето за климатската криза и во исто време да ги охрабруваме да купуваат производи кои влијаат на тоа“, вели Зиги Клазс, советник од GroenLinks, а пренесува Би-би-си.