Работници во продавници на Apple сакаат најмалку 30 долари на час

17

Вработените во продавниците на Apple излегоа со сериозни барања за платите и условите за работа. Тие се залагаат за минимална плата од 30 долари на час, повеќе време за одмор и подобри можности за пензионирање.

„Во однос на платата, сакаме минимум 30 долари за сите вработени, врз основа на позицијата, стажот и перформансите“, велат од новоформираната синдикална организација Fruit Stand Workers United во Гранд Централ, Њујорк.

„Во однос на бенефициите, бараме постабилни промени, како што се зголемени надоместоци за трошоците за обука, побрзо акумулирање и зголемено отсуство, како и подобри можности за пензионирање, вклучително и повисоки стапки на усогласеност“, инсистира организацијата на работниците.

Fruit Stand Workers United го објаснува проблемот на следниов начин: „Од година во година, нашите плати заостануваат зад зголемените животни трошоци. Во меѓувреме, Apple стана најскапата компанија во светот“.

Преку синдикалните напори, групата се обидува да добие „законско право на застапување во сите прашања за вработување, отсуство, работни услови и надоместок“.