Рампа за Кинезите: Повисоки субвенции ако електрично возило е Made in Europe

74

Франција е првата земја која поддршката за купување на ЕВ ја условува со потеклото на автомобилот.

Револуцијата на електричните автомобили тешко дека би се случила без владините субвенции. Ова, во комбинација со строгите барања за намалување на емисиите на ЕУ, доведе до нагло зголемување на уделот на електричните автомобили во многу земји.

Но, трошоците за производство на електрични возила се високи во Европа, во споредба со Кина. Кинеските возила се голем конкурент на европскиот пазар – поради цената и модерната технологија.

Во април, француското автомобилско лоби PFA предложи државниот бонус да се доделува само ако купувате автомобили со ознака Made in Europe.