Растот на производството на нафта во САД нагло ќе забави

20

Производството на нафта во Соединетите Држави забрзано се зголеми во првите два месеци од 2023 година како задоцнет одговор на високите цени и зголеменото дупчење што го карактеризираше поголемиот дел од минатата година по избувнувањето на воената криза во Украина.

Растот, сепак, нагло ќе се забави бидејќи неодамнешниот пад на цените го ограничува новото дупчење и завршетокот на бушотините, а ефектот ќе биде евидентен до четвртиот квартал на 2023 година.

Бројот на нафтени платформи падна на 591 на 28 април од највисокото ниво по пандемијата од 627 на 2 декември, според податоците на услужната компанија Baker Hughes.

Производството на сурова нафта и кондензат во САД падна за 53.000 барели дневно во февруари во однос на претходниот месец, покажуваат податоците на американската Управа за енергетски информации (EIA).

Севкупното производство, сепак, се зголеми за речиси 1,2 милиони барели дневно во споредба со истиот месец претходната година. Кумулативното производство достигна 738 милиони барели во првите два месеци од 2023 година, за разлика од 669 милиони барели во истиот период во 2022 година, и второ највисоко рекордно производство, по 771 милион барели во 2020 година, пред пандемијата.