Реалните плати во Германија паднале за 4,1 отсто во 2022 година

23

Минатата година реалните плати во Германија паднаа најсилно од 2008 година. Инфлацијата од 7,9 отсто целосно го анулира ланскиот раст на номиналната плата од 3,4 отсто и дополнително ја ослабна куповната моќ на граѓаните.
Во 2022 година, реалните плати паднаа во просек за 4,1 отсто во споредба со претходната година, покажуваат прелиминарните податоци објавени од Федералното биро за статистика.

Платите во Германија веќе се намалени во текот на двете години од пандемијата. Прво, многу работни места со скратено работно време беа во пад во 2020 година. Сепак, растот на потрошувачките цени во следните две години ги ослабна реалните плати.

Фото: Pixabay