Robinhood казнети со 30 милиони долари

8

Одделот за финансиски услуги на државата Њујорк (NYDFS) ја казни Robinhood Markets Inc. со 30 милиони долари.

Казната е изречена за прекршување на стандардите за спречување на перење пари и сајбер безбедност.

Финансискиот регулатор на државата Њујорк на 2 август објави дека Robinhood Crypto LLC не успеал да ги одржи и потврди усогласените мерки за спречување на перење пари и сајбер-безбедност, според извештајот објавен од The Wall Street Journal.

Како дел од условите на налогот за согласност, од Robinhood ќе се бара и да ангажира надворешен консултант за да ја прегледа усогласеноста на компанијата.

Сериозните недостатоци во Robinhood беа откриени по надзорниот преглед и истрагата за спроведување.

Според регулаторот, менаџментот и контролите на фирмата врз нејзините системи за усогласеност биле несоодветни, што довело до пропусти.

Меѓу нив беа неуспесите да се изгради и одржи култура на усогласеност и да се распределат соодветни ресурси за програмите, особено поради брзиот раст на компанијата, што ги влошило проблемите.

Други неуспеси вклучуваат неможност да се распределат доволно ресурси за програмите.

Заменикот генерален советник на Robinhood за судски спорови и регулаторно спроведување, Шерил Крамптон, рече во изјавата во вторникот: „Постигнавме значителен напредок во градењето на водечките во индустријата правни програми, програми за усогласеност и сајбер-безбедност и ќе продолжиме да даваме приоритет на оваа работа за најдобро да им служиме на нашите клиенти“.