Русите веќе не можат да симнуваат Windows 10 или 11

7

На почетокот на март, кога Европа и САД почнаа да воведуваат построги економски санкции кон Русија, им се придружија големите технолошки компании, вклучувајќи го и Microsoft. Оваа компанија потоа ја прекина сета продажба на своите производи и услуги во Русија. Ова тогаш значеше дека постоечките корисници сè уште ќе можат да користат сè што претходно купиле, но дека новите лиценци или претплати на Azure или Microsoft 365 веќе нема да можат да купуваат, барем додека се во сила санкциите.

Деновиве Microsoft се чини дека тивко го проширува опсегот на своите санкции на рускиот пазар. Откако на почетокот на месецов објавија дека ќе отпуштат околу 400 вработени во таа земја и значително ќе го намалат обемот на работа што таму ја извршуваат, без поголема најава го блокираа преземањето на новите инсталациски датотеки ISO за корисниците од Русија. Овој потег е во спротивност со најавеното продолжување на поддршката за постоечките корисници, што Microsoft официјално го промовираше во последните месеци.

Неможноста за пристап до ISO инсталациите на Windows 10 и 11 ја потврдија неколку корисници од Русија, кои сепак успеаја да дојдат до нив користејќи VPN услуги, користејќи IP адреси од други земји. Исто така, порталот Bleeping Computer се обидел да пристапи до Windows преку руски IP адреси преку VPN и бил блокиран. Сè уште нема официјални изјави од Microsoft.

Потсетуваме, руските власти најавија дека ќе им прогледаат низ прсти на корисниците доколку се одлучат да го ископираат софтверот што не им е законски достапен поради санкциите на Западот. Исто така, руските регулатори генерално се противат на користењето на VPN услуги, првенствено затоа што тие се користат за заобиколување на државната цензура и надзор. Но, во итни случаи како сегашната, тие велат дека корисниците нема да бидат казнети за користење на VPN.

Тие истакнаа, велат тие, дека корисниците продолжуваат да ги заобиколуваат државните блокади преку виртуелни приватни мрежи, како што се забрана за пристап до Facebook и Instagram, но дека нивото на сообраќај генериран на овој начин е приближно 20% од вкупниот сообраќај кон овие мрежи пред блокадата.