Рускиот патријарх се одрече од Биткоинот

51

Патријархот на Москва и на цела Русија, водачот на Руската православна црква, не го повикал своето стадо да инвестира во Биткоин, и покрај видеата, кои го тврдат спротивното.

Неодамна се појави видео во кое се тврди дека Кирил ги повикува верниците да инвестираат во криптовалути. Иако видеото вклучува вистински коментари од патријархот за придобивките од роботиката за економијата и спомнувањето на Биткоин (BTC), коментарите беа редактирани, при што нараторот понатаму вели дека лидерот ќе ги благослови потенцијалните крипто-инвеститори во специјална служба во московската црква.

Главниот портпарол на црквата за медиуми, Вахтанг Кипшиџе, изјави за локалниот „Дејли Сторм“:

„Ова е апсолутна измама, која ги доведува во заблуда оние луѓе кои можеби мислат дека патријархот охрабрува некого да се вклучи во финансиска измама и шпекулации“.

Кипшиџе верува дека измамничката природа на видеото е очигледна, велејќи: „Никогаш не би ѝ паднало на памет на ниту еден разумен човек дека патријархот ќе повика на инвестирање во шема чијашто измамничка природа, според мене, е сосема очигледна“.

Верските заедници ширум светот имаат различни ставови за криптовалутите, кои се движат од претпазливо одобрување до целосна осуда.

Во исламскиот свет, кој има свој сет на упатства и закони за финансирање – а сега и дигитални средства – усвојувањето на криптовалутите е далеку од униформирано.

Советодавниот совет за шеријат на Малезија, на пример, рече дека тргувањето со дигитални средства е дозволено, додека индонезиските верски власти го прогласија за харам или забрането кон крајот на минатата година поради неговата шпекулативна природа и наводна измама.