САД станаа најголемиот светски извозник на течен природен гас

14

Силната побарувачка во Европа, високите цени на природниот гас и зголемениот извозен капацитет ги направија САД најголем извозник на течен природен гас (ТНГ) во светот во првата половина од тековната година, објави американската Администрација за енергетски информации (EIA).

Американскиот извоз на TPG се зголеми за 12 отсто во првата половина на 2022 година во однос на втората половина од минатата година и во просек изнесуваше 11,2 милијарди кубни стапки дневно (31,7 милиони кубни метри дневно), објави EIA, пренесува специјализираниот портал OilPrice.

САД ги надмина Австралија и Катар, двата најголеми светски извозници на TPG. Просечните спот цени на TPG во Европа и Азија останаа на историски високи нивоа, достигнувајќи рекордни на почетокот на оваа година по започнувањето на руската воена инвазија на Украина. За тоа време Европа увезува се повеќе гас од САД, обидувајќи се да го замени гасот од Русија со него.

Капацитетот на американскиот извоз на TPG е зголемен за околу 10 проценти од ноември, според проценките на EIA. САД испраќаат рекордни количини TPG во Европа за да им помогнат на земјите на ЕУ во нивните напори да го наполнат складиштето со гас пред зимата, во услови на растечка неизвесност околу испораките на руски гас.

Според проценките на EIA, американскиот извоз би требало да се намали во втората половина од тековната година од технички причини, но во 2023 година би требало да биде за 17 отсто поголем од оваа година.