Samsung ја затвори продавницата за апликации Tizen

6

Од оваа година, продавницата за апликации Tizen на Samsung повеќе не е достапна и за новите и за постоечките корисници. Минатиот јуни компанијата ги затвори регистрациите и ја направи продавницата достапна само за постоечките корисници, а тие можеа да добијат само претходно преземени апликации.

Сепак, по 31 декември 2021 година, продавницата за апликации Tizen беше трајно затворена. Значи, во случај да користите паметен телефон од серијата Z на Samsung, за кој јасно се сомневаме, можеби е време да се префрлите на Android или iOS. Последниот телефон Samsung Z4 со Tizen OS беше објавен во 2017 година, така што ова беше очекуван редослед на настани.

Компанијата се чини дека се откажува од својот проект Tizen откако овогодинешната серија Galaxy Watch 4 работи на Wear OS на Google и сите идни Galaxy часовници ќе работат исто, пишува GSM Arena.