Саудиска Арабија разговара за членство во банката БРИКС

43

Новата развојна банка на групата економии во развој БРИКС разговара со Саудиска Арабија за членство, што би ги зајакнало опциите на банката за финансирања имајќи ги предвид западните санкции поради нејзината инвазија во Украина против Русија, која е соосновач и акционер, објави деловниот весник Financial Times.
Новата развојна банка е основана во 2015 година од членовите на групата БРИКС, Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафриканската Република, со цел да позајми развојни проекти во економиите во развој.

Целта на „банката БРИКС“ е да обезбеди алтернатива на институциите како што се Меѓународниот монетарен фонд и Светската банка, со кои управуваат западните земји.

Банката досега одобрила заеми од 33 милијарди долари за повеќе од 96 проекти во петте земји основачи, а во меѓувреме ги прифатила за членки и Обединетите Арапски Емирати, Египет и Бангладеш.

Почетниот одобрен капитал на банката е 100 милијарди долари, а членството е отворено за сите членки на Обединетите нации, се наведува на веб-страницата на банката. Членовите на БРИКС имаат сопственички удел од 18,98 отсто, Египет 2,27 отсто, ОАЕ 1,06 отсто и Бангладеш 1,79 отсто.

Вклучувањето на Саудиска Арабија ќе ги зајакне врските на банката со саудиската економија, вториот најголем производител на нафта во светот.

„На Блискиот Исток му придаваме големо значење на Кралството Саудиска Арабија и во моментов водиме добри разговори со нив“, се вели во изјавата на банката со седиште во Шангај за финансискиот дневен весник „Фајненшл тајмс“.

Саудиските власти не можеа да бидат контактирани за коментар.

Разговорите со Саудиска Арабија се совпаднаа со официјалната проценка на банката за опциите за финансирање, кои беа доведени во прашање со руската инвазија на Украина. Неговото годишно собрание ќе се одржи на 30 и 31 мај.

Членството во банката би ги зајакнало врските на Ријад со земјите од БРИКС во период на продлабочување на саудиските односи со Кина, забележува лондонскиот весник.

За време на неговата официјална посета на Ријад на крајот на минатата година, кинескиот претседател Си Џинпинг ја поздрави „новата ера“ во односите меѓу двете земји, а во март Пекинг посредуваше во договорот за обновување на дипломатските односи меѓу Саудиска Арабија и Иран, ФТ. потсетува.