Сè е подготвено за тестирање на дигиталната рубља

19

Банката на Русија (ЦБР) планира да започне со тестирање на дигиталната рубља во трансакциите со вистински клиенти од април 2023 година – изјави гувернерката на ЦБР, Елвира Набиулина на прес-конференција во петокот.

– Сега тестираме дигитална рубља со петнаесет банки, ова е навистина тест режим за тоа како да се отвораат паричници на платформата за дигитална рубља, како да се вршат трансфери меѓу клиентите, како да се плаќа за стоки и услуги, вклучително и преку QR-кодови – објасни таа. , додавајќи дека тест трансакциите со вистински клиенти, но во ограничени количини, би можеле постепено да бидат лансирани на 1 април 2023 година.

Набиулина, исто така, истакна дека, и покрај некои технолошки проблеми, „за нив е многу важно да постои доверба во оваа нова форма на дигитална валута и да се решат сите прашања со сајбер-безбедноста“, пишува RT.

Концептот на национална дигитална валута беше претставен од CBR на крајот на 2020 година. Се очекува новата форма на пари да коегзистира со готовина и безготовински рубљи.