Се очекува намалување на каматните стапки во САД за 0,75 отсто во 2024 година

16

Креаторите на политиката на Федералните резерви на САД минатиот месец се согласија дека би било соодветно да се задржи цврст став „за некое време“, признавајќи дека каматните стапки веројатно се на својот врв и дека ќе почнат да ги намалуваат во 2024 година.

„Учесниците видоа дека референтната каматна стапка веројатно ќе биде на или блиску до нејзиниот врв за овој циклус на стегање“, се вели во записникот од состанокот на Федералниот комитет за отворен пазар (FOMC) од 12 до 13 декември, објавен во средата.

Записникот укажува на зголемен оптимизам кај учесниците за патеката на инфлацијата, истакнувајќи дека има „јасен напредок“. FOMC ја покажа својата подготвеност да ја намали референтната каматна стапка во 2024 година, ако трендот продолжи, иако немаше индикации дека олеснувањето може да започне во март, како што очекуваат трговците.

Централните банкари на седницата едногласно изгласаа референтната каматна стапка да остане стабилна во опсег од 5,25 до 5,50 отсто. Иако најавата на FOMC ја остави отворена можноста за уште едно зголемување на каматните стапки, прогнозите на официјалните лица го сигнализираа крајот на најагресивниот циклус на затегнување на стапките во последните децении.

Кварталните проекции подразбираат три намалувања на каматните стапки во 2024 година или вкупно намалување од околу 75 базични поени. Ажурираните изгледи, заедно со коментарите на претседателот на ФЕД, Џером Пауел по состанокот, ги поттикнаа акциите и обврзниците и поширокото олеснување на финансиските услови.

Фото: Freepik