Се повеќе вработени во спортскиот сектор во Европската Унија

15

Бројот на вработени во спортскиот сектор во Европската унија лани е зголемен за 10,9 отсто, објави Евростат.

Во спортскиот сектор на Унијата минатата година работеле вкупно 1,51 милион луѓе, што претставува 0,8 отсто од вкупната вработеност. Ова е 10,9 отсто зголемување на бројот на вработени во спортскиот сектор во споредба со 2021 година, објави Хина.

Спортскиот сектор вклучува економски активности и занимања како што се спортски тимови и клубови, тренери, независни спортисти, фитнес центри и активности за промоција и управување со спортски настани.

Меѓу членките на Унијата, Шведска имаше најголем удел на луѓе кои работат во областа на спортот (1,4 отсто од вкупната вработеност), потоа Финска и Данска (и двете по 1,2 отсто) и Шпанија и Франција (и двете по 1,1 отсто).

Спротивно на тоа, најмал удел на вработени во спортскиот сектор е забележан во Романија (0,2 отсто од вкупната вработеност), Бугарија (0,3 отсто), Полска и Словачка (и двете по 0,4 отсто) и Хрватска и Литванија (и двете по половина отсто).

Во спортскиот сектор во Синдикатот се вработени 55 отсто мажи и 45 отсто жени, а најголемо учество во спортот имала возрасната група од 30 до 64 години, која сочинувала 62 отсто од сите спортски работници.