SEC донесе неочекувана одлука во случајот против Ripple

5

Популарен адвокат кој го следи и анализира случајот на Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) против Ripple, вели дека регулаторот донел неочекувана одлука.

SEC го тужи Ripple од крајот на 2020 година под обвинение дека компанијата го продавала XRP како нерегистрирана хартија од вредност.

Адвокатот Џереми Хоган рече дека не може да биде повеќе изненаден од одлуката на SEC да го прекине процесот на откривање, точката во тужбата во која двете страни разменуваат информации кои инаку се непознати или лесно достапни.

„Речиси НИШТО не би ме изненадило повеќе од тоа. И да, тоа е многу добра работа. Единствените други области на одложување се жалбите против е-поштата на Хинман и  планирањето воопшто“.

Е-поштата на Хинман, цитирана од Хоган, вклучуваат документи кои се однесуваат на поранешниот директор на SEC, Вилијам Хинман, за кој Ripple тврди дека имал конфликт на интереси во раните фази на судењето.

Хинман, исто така, одржа говор во 2018 година во кој изјави дека Ethereum не е хартија од вредност.

Во исто време, SEC побара повеќе време да се спротивстави на одлуката на судијката Сара Нетбурн да го отфрли барањето на регулаторот да го одбие говорот на Химнан како доказ.

Хоган рече дека овој потег ја открива стратегијата на SEC за одложување по секоја цена.

„SEC сега е 100% во „Hurt Locker“ и единственото олеснување е одложување, одложување, одложување. Што секако се обидува да го направи, без никаков срам“.

Хоган, исто така, вели дека SEC го ослабува својот став со менување на ставот за говорот на Хинман.

Претходно, регулаторот тврдеше дека говорот на Хинман е негово лично мислење. Сега Хоган вели дека SEC ја менува својата позиција.

„Ако SEC не може ни да сфати дали говорот е негово лично мислење или можеби насоки на целата единица и не може ни да го разјасни во правна молба со многу предвидливост, од каде, по ѓаволите, Ripple требаше да знае?“