SEC ќе ги гони крипто-берзите, според адвокатот на Ripple

11

Адвокатот кој го застапува Ripple во тужбата на компанијата против Комисијата за хартии од вредност на САД (SEC) предвидува дека регулаторот наскоро ќе се фокусира на крипто-берзите, според неодамнешниот твит.

Џон Дитон, советник на Ripple (XRP), ја коментираше тековната тужба помеѓу SEC и Ripple Labs на Twitter. Како што се чини дека случајот доаѓа до својот (охрабрувачки) заклучок, обвинетите се обидуваат да продолжат со проценката за тоа дали XRP е хартија од вредност и дали е остварлива фер одбрана.

Сепак, комисијата предизвика повеќе одложувања, предизвикувајќи некои од најжестоките комуникации некогаш видени во тужба од оваа големина.

Овој твит доаѓа набргу откако SEC предложи нови правила со кои се бара платформите да ја вклучат објективната вредност на дигиталните средства што ги чуваат за потрошувачите во нивните биланси.

Зошто крипто-берзите може да бидат следна?

Дејтон тврди дека ова е првиот чекор во обидот на регулаторот да поднесе тужби против овие берзи, а можеме да видиме случаи уште ова лето.

Неодамнешниот предлог издаден од комисијата се чини дека влијае на криптовалутите, платформите DeFi и чуварите на услуги воопшто. Сепак, консултативното мислење не успеа да ја обезбеди толку потребната јасност што се очекуваше од заедницата.

Наместо тоа, предложените правила ја надополнуваат веќе сложената и нејасна регулаторна рамка. Во предлогот, SEC идентификуваше неколку ризици поврзани со заштитата на крипто-средствата и наведе извештај од 2020 година за украдени средства од крипто платформи во 2018 година.

Сепак, регулаторот, исто така, призна дека одбил да обезбеди регулаторна јасност. Уште во јануари, претседателот на SEC, Гери Генслер рече дека комисијата повнимателно ќе ги разгледа промените во 2022 година.

Дали SEC ќе ги надмине своите надлежности?

Иако ова признавање може да биде првиот чекор во процесот на воспоставување на регулаторна рамка, постои загриженост дека надзорниот орган ќе ги прошири своите овластувања.

Со новите упатства, сите дигитални средства во сопственост на инвеститори на платформа ќе се сметаат како средства на платформата. Тоа главно ќе влијае на билансите на компаниите и ќе ги стави под контрола на SEC.

Според барањата за регистрација на Комисијата, секоја компанија со имот од над 50 милиони долари веднаш е покриена од регулаторот.

Така, давателите на ликвидност и автоматизираните креатори на пазарот можеби немаат друг избор освен да се регистрираат во SEC доколку дигиталните средства се додадат во нивните биланси. Сè уште има други предлози, како што е вклучување на учесници на крипто-пазарот, особено во дефиницијата за трговци со државни хартии од вредност.

На крајот на краиштата, тоа значи дека тие ќе мора да се регистрираат во SEC и да се усогласат со федералните закони за хартии од вредност и регулаторните обврски.