Седум кинески милијардери донираа рекордни 5 милијарди долари во 2021 година (инфографик)

10

Седум кинески милијардери донираа рекордни 5 милијарди долари во добротворни цели од почетокот на годината, покажуваат податоците собрани од Блумберг. Износот е 20% повеќе отколку во 2020 година. Нивните средства, обезбедени преку компании, фондации или лични средства, беа донирани во време на кампањата на претседателот Си Џинпинг за „заеднички просперитет“, чија цел беше елиминирање на нееднаквоста во приходите.

Тој ја прифати идејата за прераспределба на богатството во Кина, зборувајќи за „заеднички просперитет“ најмалку 65 пати за време на говорите и состаноците оваа година.

За време на самитот предводен од Кси на 17 август, владата рече дека „мора разумно да ги исправи прекумерните приходи и да ги охрабри луѓето со високи примања и компаниите да даваат повеќе на општеството“. Идејата за „социјална рака“, според државните медиуми, ќе се потпира на моралните обврски и социјалните очекувања за да ги инспирира најбогатите да донираат дел од своето богатство.

Износот на најголемите донации од почетокот на годината значително ги надминува 27 милијарди јуани (4,2 милијарди долари) донирани од поединци и компании во текот на 2020 година, според податоците на „China Charity Ranking“, што ги тера индивидуалните поединци, компании и фондации да ги пријават своите донации.

Сепак, целиот износ на донации е поголем: популарни компании и познати личности, промовирани од државните медиуми и онлајн заедницата, донираа повеќе од 600 милиони американски долари за помош на поплавената провинција Хенан претходно оваа година.

Технолошките гиганти ветуваат и тековен и иден корпоративен профит што ќе се инвестира во добротворни проекти. Tencent вети 15 милијарди долари за своите програми за општествена одговорност и Pinduoduo – 10 милијарди долари за инвестиции во развој на земјоделството.