Шефицата на ЕЦБ одговори дали турнејата на Тејлор Свифт влијаеше врз инфлацијата

19

Турнејата на пејачката Тејлор Свифт создаде вистински бум во САД, но и во Европа. Покрај спектакуларните концерти низ целиот континент, турнејата го привлече вниманието и на економистите кои го пофалија влијанието на пејачката врз економијата во регионот.

Сепак, шефицата на Европската централна банка (ЕЦБ) се чини дека мисли дека луѓето кои тврдат дека таа исто така стана економска сила би можеле да имаат корист од неколку лекции по макроекономија.

Кристин Лагард, претседателката на ЕЦБ,  се насмеа  на сугестиите дека Тејлор Свифт е виновна за постојаната инфлација во регионот.

Последните податоци покажаа дека инфлацијата во еврозоната во јуни падна на 2,5 отсто, што е поблиску до целта од 2 отсто. Сепак, инфлацијата на услугите, за која ќе придонесе присуството на Свифт, остана покачена, спречувајќи ја банката да направи второ намалување на стапката по намалувањето на основната стапка во јуни.

Бидејќи е очигледно дека присуството на Свифт во Европа е привремено, нејзиниот придонес кон инфлацијата не би бил доволен. Затоа Лагард ја отфрли идејата дека Тејлор Свифт значително придонела за растот на цените на континентот.

„Не е само Тејлор Свифт, знаете“, изјави Лагард за CNBC на Форумот на ЕЦБ. „И други дојдоа.

Централната банка на Шведска го провери ефектот на Тејлор Свифт бидејќи откри зголемување на инфлацијата во истиот месец кога пејачката настапи во земјата.

Риксбанк соопшти дека цените на хотелите се зголемиле за 11 отсто во мај, поттикнати од „патниците“ кои го следеа Свифт низ целиот континент. Тоа беше поголемо зголемување отколку кога Бијонсе настапи една година порано.

Сепак, иако присуството на Свифт можеби придонесе за некои зголемувања на цените, тоа сочинува мал дел од поширокиот колач што ја сочинува инфлацијата.