Шефот на Боинг изгуби бонус од 7 милиони долари поради доцнење

88

Боинг одлучи да не му исплати бонус од 7 милиони долари на извршниот директор Дејвид Калхун поради доцнењето на новиот модел 777X.

Производителот на авиони со седиште во Арлингтон рече дека големиот авион со широка каросерија нема да им биде испорачан на клиентите до 2025 година.

Меѓу целите на г-дин Калхун, кога стана извршен директор во јануари 2020 година, беше авионот да биде одобрен од регулаторите и да биде претставен на авиокомпанијата до крајот на 2023 година, со зголемување на производството и испораката, објави Волстрит журнал.

Но, ова не треба особено да го загрижува споменатиот директор бидејќи компанијата му додели специјална награда за акции во вредност од околу 5 милиони долари на 16 февруари за да ја признае „континуираната доверба во силното водство на г-дин Калхун“ и да го задржи.

Вкупната заработка на Калхун беше 22,5 милиони долари минатата година, што е 6,6 отсто зголемување во однос на претходната година.