Шефот на Nvidia: Земјите мора сами да градат инфраструктура за вештачка интелигенција

25

Секоја земја мора да има своја инфраструктура за вештачка интелигенција (ВИ) за да го искористи својот економски потенцијал додека ја штити својата култура, изјави во понеделникот извршниот директор на американскиот производител на чипови Nvidia.

Не можете да дозволите другите да ви го градат тоа, рече Јенсен Хуанг на самитот на Светската влада во Дубаи.

Благодарение на доминацијата на пазарот на врвни чипови за вештачка интелигенција, пазарната капитализација на Nvidia во меѓувреме се искачи на 1,73 милијарди долари.

Nvidia го „демократизира“ пристапот до вештачката интелигенција, тврди шефот на американската компанија и „на вас е да преземете иницијатива, да ја активирате вашата индустрија, да изградите инфраструктура, што е можно поскоро“.

Тој смета дека стравот од опасностите што ги носи вештачката интелигенција е претеран, нагласувајќи дека регулаторите успешно ја воспоставиле рамката за новите технологии и сектори, како што се автомобилите и авијацијата.

Во интерес на некои е да ги плашат луѓето со нова технологија, да ја мистифицираат технологијата, да им сугерираат на луѓето да не прават ништо на полето на таа технологија и да им ја препуштат таа работа на другите. Мислам дека таквата стратегија би била погрешна, рече Хуанг.

Во октомври, САД воведоа нови ограничувања за извозот на одредени групи чипови со вештачка интелигенција во Кина. Во ноември, Nvidia објави дека работи со клиенти во Кина и на Блискиот Исток за да добие извозни дозволи за нови производи кои ќе бидат во согласност со американските регулативи.

Главниот извршен директор на американската компанија не зборуваше на оваа тема во понеделникот, забележува Ројтерс.