Шефот на Opel очекува инвестициите во електрични автомобили да се исплатат оваа година

9

Новиот шеф на германскиот производител на автомобили Opel, Флоријан Хуетл, очекува поголема продажба оваа година по падот во 2022 година.
„Се исплати што Opel е целосно посветен на електричните погони“, изјави извршниот директор за dpa во седиштето на компанијата во Риселсхајм, во близина на западниот град Франкфурт.

Тој рече дека за зголемување на продажбата ќе придонесе компактниот модел Astra, кој за прв пат ќе се најде во продажба во текот на целата година во 2023 година, а од пролет ќе може да се нарача и целосно електрична верзија.

Минатата година, подружницата рече дека не успеала да го достигне својот целосен потенцијал, делумно поради недостаток на делови.

„Многу клиенти сè уште го чекаат својот автомобил“, рече Хуетл. „Сигурен сум дека 2023 година ќе биде подобра во однос на достапноста на компонентите и логистичкиот капацитет.