Шел ќе им плати на ЕУ и на Велика Британија две милијарди долари данок на дополнителна добивка

30

Енергетскиот гигант Шел откри дека ќе плати две милијарди евра данок на вишокот профит во Велика Британија и ЕУ за последниот квартал од 2022 година. Според проценката на компанијата, за даноци ширум светот во претходниот квартал биле издвоени меѓу 4,3 и 4,7 милијарди долари, пренесува германската новинска агенција dpa.
Компанијата им соопшти на инвеститорите во петокот дека ќе оствари помала добивка во последниот квартал од минатата година поради зголемениот данок на Обединетото Кралство на добивката на енергетските компании и дополнителните даноци на ЕУ.

Енергетскиот гигант, исто така, откри дека трговијата со хемикалии во последниот квартал на 2022 година се очекува да биде „значително помала“ во споредба со претходниот квартал.

Како што додава концернот, производството на течен природен гас (LNG) во четвртиот квартал беше под влијание на големите прекини во две фабрики во Австралија.

Се очекува групацијата да ги објави целосните резултати за деловната 2022 година на почетокот на февруари, пренесува dpa.

Владата во Лондон минатиот мај воведе данок на вишокот профит на нафтените и гасните компании. Првично беше 25 отсто, но државниот канцелар Џереми Хант го зголеми данокот на 35 отсто во новата година. Данокот ќе важи до март 2028 година.

Во светлината на енергетската криза, ЕУ неодамна усвои регулатива со која, меѓу другото, се воведува таканаречениот придонес за солидарност што го плаќаат компаниите од секторите на нафта, гас и јаглен. При пресметувањето на придонесот се зема предвид оданочливата добивка во фискалната 2022 и/или 2023. Доколку е за најмалку 20 отсто повисока од годишниот просек по 2018 година, придонесот ќе изнесува најмалку 33 отсто од вишокот.

Целта на регулативата на ЕУ е да се оданочат компаниите кои остваруваат вишок профит на сметка на настани кои инаку немаат никаква врска со нив, во овој случај на сметка на руската инвазија на Украина, која ја предизвика енергетската криза во Европа, или . голем скок на цените на енергијата.

Американскиот нафтен гигант Exxonmobil ја тужи Европската Унија поради споменатата регулатива. Како што тврди концернот, новиот данок ќе ги чини повеќе од две милијарди долари.