Shell ја намали преработката на нафта во Германија поради суша

35

Британско-холандската нафтена компанија „Shell“ објави дека била принудена да ја намали преработката во рафинеријата во германската Рајнска област поради ниските нивоа на водата во реката Рајна што го отежнало транспортот.

„Поради нискиот водостој на Рајна, го намаливме капацитетот на Shell Energy and Chemicals Park Rhineland. Ситуацијата со снабдувањето е предизвикувачка, но внимателно се управува“, соопшти компанијата во четвртокот.

Shell не соопшти колку го намалила капацитетот на рафинеријата, која може да преработува до 17 милиони тони сурова нафта годишно или 345.000 барели дневно.

Континуираното екстремно ниско ниво на вода на Рајна ги зголеми цените на товарот бидејќи некои бродови го допираат коритото дури и кога се празни, рече Ларс ван Вагенинген од консултантската куќа „Инсајтс Глобал“.

Нивото на водата на местото на поврзување на Рајна Кауб кај Кобленц во четвртокот беше 34 сантиметри, што е многу блиску до најниските нивоа забележани во 2018 година. Пловните објекти под патнички товар бараат длабочина од околу 1,5 метри.