Шест автомобилски компании повлекуваат повеќе од 26.000 возила поради неисправни делови

14

BMW Korea, Renault Korea Motors и четири други компании доброволно ќе отповикаат повеќе од 26.000 возила за да поправат неисправни делови.

Шест компании, вклучувајќи ги Porsche Korea, Stellantis Korea, Ford Sales Service Korea и Toyota Motor Korea, повлекуваат вкупно 26.449 единици од 48 различни модели, се вели во соопштението на Министерството за земјиште, инфраструктура и транспорт, објави Korea Times.

Stellantis е заедничко вложување 50:50 основано со спојување на американскиот производител на автомобили Fiat Chrysler Automobiles N.V. и францускиот производител на автомобили PSA Group.

Проблемите кои водат до повлекување на овие возила вклучуваат можен пожар предизвикан од неисправен грејач на вентилот на картерот во седанот 528i на BMW, софтверски проблеми во контролната табла на Porsche Taycan и неисправен систем за климатизација во Peugeot e-2008 Electric увезен од Stellantis, објавија продуцентите.

Сопствениците на овие возила можат бесплатно да посетуваат одредени сервиси и сервисни центри на компанијата за замена на делови, соопштија од Министерството.