Шест земји од ЕУ го зголемија извозот во Русија

41

Во јули шест земји од Европската унија го зголемија извозот на стоки во Русија на годишно ниво, додека увозот на руска стока се зголеми во 16 земји од ЕУ, според пресметките на РИА Новости врз основа на податоците од руските национални статистички агенции.
Некои од нив неколкукратно го зголемија увозот на стоки од Русија: Словенија (6 пати), Кипар (3,4 пати), Чешка (3,1 пати), Грција (3 пати) и Италија (2,2 пати), потоа Австрија (од 12%), Белгија (89%), Бугарија (95%), Унгарија (77%), Германија (10%), Шпанија (68%), Луксембург (16%), Холандија (15%), Романија (9%) ), Словачка (21%) и Хрватска (2%).

Во исто време, осум земји од ЕУ го зголемија извозот во Русија на месечно ниво. Најсилен пораст е забележан во Романија (78%), Литванија (28%) и Холандија (21%). Зголемени се и испораките на белгиска, бугарска, шпанска, словенечка и хрватска стока, јави РИА Новости.

Според анализата на агенцијата, Хрватска предничи во извозот во јули, која испорача стока во Русија за околу 18,4 милиони евра и Словенија (98 милиони евра), што е за 59 отсто и 56 отсто повеќе од лани.

Естонија (16%), Бугарија (10%), Австрија (5%) и Латвија (1%), исто така, го зголемија извозот на стоки на годишна основа. Другите земји од блокот го намалија извозот на стоки во Русија: испораките од Кипар (-99%), Луксембург (-82%), Франција (-76%), Шведска (-75%) и Чешка (-70%) ) падна најмногу..

Увозот на руски производи во јули се зголемил на месечна основа во девет земји, вклучително и раст од осум пати во Кипар и 1,7 пати во Грција.

Дополнително, во споредба со јуни, откупот го зголемиле Италија, Летонија, Литванија, Луксембург, Финска, Чешка и Шведска, пренесува СееБиз.