Шри Ланка прогласи банкрот

129

Шри Ланка банкротираше со долг од 51 милијарда долари поради најтешката економска криза во историјата на таа земја.

Шри Ланка е зафатена од акутен недостиг на храна и гориво бидејќи се соочува со секојдневни ограничувања за електрична енергија.

Во изминатите неколку недели, јавното незадоволство ескалира со обиди за упад во домовите на членовите на администрацијата, а безбедносните сили ги растераа демонстрантите со солзавец и гумени куршуми, јавуваат медиумите.

Министерството за финансии соопшти дека, пред да добие финансиска помош од Меѓународниот монетарен фонд, Шри Ланка прогласува банкрот според сите надворешни обврски, вклучително и заеми од странски земји.

„Владата презема итна мерка само како крајна мерка за да се избегне дополнително влошување на финансиската состојба“, се вели во соопштението.

Економската криза во Шри Ланка започна по неможноста за увоз на основни добра од странство, бидејќи пандемијата влијаеше на падот на приходите од туризмот и приходите од странство.

Неодамна јавноста беше шокирана од фактот дека луѓето во Шри Ланка, за да заштедат гориво, ја исклучуваат струјата дури 13 часа дневно.

Регулаторот за електрична енергија ги повика владините претставници на Шри Ланка да работат од дома за да заштедат гориво, а болниците потоа ги прекинаа рутинските операции како што се продлабочуваше економската криза.

Во тоа време, 22-милионската јужноазиска нација беше во својата најтешка економска криза од стекнувањето независност во 1948 година, предизвикана од акутен недостиг на девизи за плаќање дури и за значителен увоз.

Но, во последните неколку дена состојбата се влоши, така што земјата сега е во најтешката криза досега.