Што работодавачот сака да чуе од кандидатот за време на интервју

43

Секоја компанија си има свои правила и барања кога станува збор за избор на кандидати за работа. Сепак,одредени работи важат секаде.

Дека сте навистина заинтересирани

За почеток треба да покажете ентузијазам, желба и подготвеност за работата. Треба да бидете одлучни и јасни дека сакате да работите за компанијата и да ги наведете причините зошто е тоа така.

Дека сакате да учите

Важно е да имате желба да учите, да се надградувате со знаење и вештини и тоа да го потенцирате пред работодавачот. Можеби веќе имате предзнаења од областа, но кажете дека сте подготвени да учите и дополнително да придонесете за работната позиција.

Дека сте направиле истражувања за компанијата

Исто така, добро е истражите малку пред да дојдете на интервју. На прашањето дали знаете нешто за компанијата одговорете без двоумење и потенцијрате ги сите добри работи што сте ги прочитале или слушнале претходно.

Дека ги разбирате обврските на работната позиција

Од исклучително значење е да ги разберете обврските што доаѓаат со новото работно место. Би било непрофесионално доколку ве прашаат дали знаете што вклучува позицијата, а вие да немате одговор.

Дека сте благодарни што ви дале шанса

Бидете срдечни и заблагодарете што ве повикале на интервју и ви дале шанса да се “покажете“. Покрај знаење и вештини, важен е односот кон луѓето, па затоа бидете максимално коректни и љубезни.

Дека верувате во себе

Вербата во себе е потребна за сè во животот. Затоа бидете самоуверени за време на интервјуто, но внимавајте да не ја поминете границата и да направите негативен ефект. Оставете го егото настрана, останете доследни на кажаното и на достоинствен начин оставете впечаток дека сте вистинскиот кандидат за работата.

Фото: Pixabay