Што се случува со цената на мајонезот?

20

Мајонезот често е во центарот на дебатата – дали да се стави во сендвич или не? Франција и Шпанија се судрија околу тоа кој ја заслужува „мајката на ладни сосови“. Понатаму, здравствените работници го напаѓаат затоа што велат дека гои. Тие го опишуваат како „зачин на ѓаволот“.

Во една продавница во Њујорк, клиентите се предупредени „да купат мајонез на сопствен ризик“.

Сега мајонезот е во центарот на нова дебата, која има потенцијал да предизвика уште повеќе поделби. Со оглед на тоа што инфлацијата достигнува највисоко ниво во последната деценија, цената на мајонезот расте, а се бара виновникот.

Прашањето прво се појави меѓу рестораните, кои први забележаа дека скапо платиле мајонез при купувањето. Сопственикот на еден вели дека го чини 200 долари неделно повеќе.

Освен локалните, трендот почнаа да го забележуваат и познати синџири за брза храна. „Бургер Кинг“ посочи дека инфлацијата влијае на мајонезот. Во меѓувреме, „Унилевер“, сопственикот на брендот мајонез „Хелманс“, исто така предупреди дека цената на суровините нагло растат.

Колку е лоша инфлацијата за сендвичите? И што всушност можат да ни кажат цените на мајонезот за моменталната динамика на зголемување на цените и како се мерат?

Во Америка е меѓу првите на листата во потрошувачката кошница, а најновите податоци сведочат дека скокнала цената на мајонезот, дека скокнале цените на производите од кои се произведува и дека го нема некаде поради тоа. Затоа, немојте да се изненадите ако наскоро ви се наплати за мајонез како дополнителен скап додаток.

Дали купувате мајонез? Дали забележавте дали неговата цена скокна и кај нас? Пишете ни во коментарите