Швајцарија инсталираше 5.000 соларни панели на највисоката брана во Европа

124

Како дел од проектот AlpinSolar, успешно беа поставени 5.000 соларни панели на браната лоцирана на езерото Мутзее во Швајцарија.

Браната се наоѓа на 2.500 метри надморска височина, што значи дека е највисока во Европа. Производството на енергија веќе започна.

Со проекти како AlpinSolar, кој беше создаден со инвестиции на три компании, Швајцарија ја започна својата голема транзиција од нуклеарна во зелена енергија, како што беше планирано во 2011 година. Швајцарија претходно произведе огромна „водена батерија“ за складирање на својата обновлива енергија.

Браната се наоѓа во швајцарскиот кантон Гларус, а е опкружена со врвови покриени со снег. Целта на проектот е да се произведуваат 3,3 милиони kW енергија годишно за напојување на 700 домаќинства. На ѕидовите на браната се поставени 5.000 соларни панели, а браната е и дом на хидроцентралата. Ширината на инсталацијата на соларни панели е 1 километар, а низата е дизајнирана да произведува 2,2 MW електрична енергија.

Енергетската компанија Axpo, која учествуваше во заедничкиот проект, користеше двослојни стаклени соларни модули произведени од швајцарската компанија Megasol. Тие имаат шари од 40 mm и можат да се справат со снежните оптоварувања што се очекуваат на швајцарските Алпи.

Иако поставувањето соларни панели во планините покриени со снег може да изгледа контраинтуитивно, Axpo очекува тие да имаат подобри перформанси во овие региони, особено во зима. Причината е што за разлика од пониските надморски височини каде што доминира магла во зимските месеци, сонцето сјае на повисоки надморски височини во Швајцарија. Дополнителна предност е белиот снег кој ја рефлектира сончевата светлина на соларните панели, што исто така создава повисоки приноси при работа на пониски температури. На овој начин се очекува да произведе трипати повеќе енергија во зимските месеци како февруари и март во однос на остатокот од годината.

Во наредните години се планира изградба на 4.200 соларни проекти во ниските и планинските региони на Швајцарија. Минатата година, владата на земјата го измени својот Закон за енергија за да дозволи побрзо одобрување за нови соларни централи во земјата, пренесува Reuters.

Denner, дисконт синџир кој исто така е дел од AlpinSolar, потпиша долгорочен договор за набавка на електрична енергија од овој проект.

Фото: Facebook