Швајцарската централна банка повторно ги намали каматните стапки за да ја поддржи економијата и да го спречи растот на франкот

23

Швајцарската национална банка (СНБ) по втор пат ги намали трошоците за задолжување, со цел да го намали притисокот врз економијата и да го спречи растот на домашната валута – франкот. Оваа одлука е спротивна на претпазливоста на глобалните централни банки за олабавување на монетарната политика, наведува Блумберг.

Официјални лица во Цирих во четвртокот ја намалија референтната каматна стапка за 25 базични поени на 1,25 отсто, по одлуката што аналитичарите тешко можеа да ја предвидат. Некои инвеститори се обложуваа на намалување, додека тенкото мнозинство економисти анкетирани од Блумберг не очекуваа промени.

СНБ во соопштението наведе дека „основниот инфлациски притисок повторно се намали во споредба со претходниот квартал“.

Вредноста на швајцарскиот франк падна по објавувањето, за околу 0,4 отсто во однос на еврото и 0,5 отсто во однос на доларот.

SNB, која ги предводеше главните напредни економии со своето прво намалување на стапките во тековниот циклус (во март), сега го удвојува тој пристап. Тоа ја издвојува од глобалните врсници, бидејќи американската централна банка само ги намали проектираните намалувања за оваа година, а Европската централна банка покажа неподготвеност да преземе нови мерки во скоро време.

Други одлуки во четврток може да покажат слична претпазливост. Норвешките власти најверојатно ќе го одложат планираното олеснување на монетарната политика до крајот на оваа година, додека загриженоста за инфлацијата, исто така, ќе ја држи Банката на Англија во мирување, според Блумберг.

Централната банка на Швајцарија, исто така, ја намали својата прогноза за инфлацијата, проектирајќи раст на потрошувачките цени во рамките на целниот опсег од нула до два проценти до 2026 година. SNB сега предвидува дека инфлацијата во просек ќе биде 1,3 отсто оваа година, 1,1 отсто во 2025 година и еден отсто во 2026 година.

Швајцарскиот економски раст се очекува да биде околу еден процент оваа година пред да се забрза на околу 1,5 отсто во 2025 година.