Шведскиот пензиски фонд продаде акции на пропадната американска банка – изгуби речиси 700 милиони евра

57

Најголемиот шведски пензиски фонд Алекта објави дека ги продал акциите на пропаднатата американска банка First Republic со загуба од 7,5 милијарди круни (676 милиони евра).
„Иднината на банката носи превисоко ниво на неизвесност, со оглед на фактот што агенциите го намалија нејзиниот рејтинг на неинвестициската категорија“, изјави во вторник извршниот директор на шведскиот пензиски фонд Магнус Билинг.

Стандард и Пурс го намали рејтингот на банката двапати за само четири дена, а од минатиот петок Мудис го класифицира купувањето на должнички хартии од вредност на банката во категоријата шпекулации.

Шефот на шведскиот фонд во вторникот нагласи дека претходната финансиска поддршка за First Republic не ги смирува турбуленциите, проценувајќи ја загубата од продажбата на акции на 7,5 милијарди шведски круни.

Според извештајот за 2022 година, Алекта во своето портфолио имала акции на First Republic во вредност од околу девет милијарди круни.

First Republic, со седиште во Сан Франциско, изгуби околу 90 отсто од својата пазарна вредност од почетокот на годината, а нејзината иднина е сè уште неизвесна, и покрај поддршката од големите американски банки координирана од Министерството за финансии и централната банка.

Фото: Facebook