Сименс доби рекордна нарачка од Индиските железници

16

Индиската железница нарача 1.200 електрични локомотиви од Сименс, што е најголемата нарачка досега за германскиот индустриски гигант.

Вредноста на 11-годишниот договор е три милијарди евра, објави Сименс Мобилити. Двете страни склучија и договор за одржување и поправка на локомотиви на 35 години.

За товарен транспорт ќе се користат локомотиви. Тие можат да повлечат до 4.500 тони и да достигнат брзина до 120 километри на час, пренесува SEEbiz, повикувајќи се на германската новинска агенција dPA.

Како што е наведено, погоните на локомотивите ќе се произведуваат во индиската фабрика на Сименс. Монтажата ќе биде направена заедно со работниците на Индиските железници во државата Гуџарат на западниот брег. Планирана е и соработка меѓу двете компании за одржување.

Според Сименс, Индија има една од најголемите железнички мрежи во светот и исто така се смета за еден од најбрзо растечките железнички пазари.

„Земјата сака речиси двојно да го зголеми капацитетот на железничкиот товарен сообраќај“, објасни извршниот директор на Сименс, Роланд Буш.

Според Буш, споменатата нарачка ќе помогне да се постигнат амбициозните цели на Индија во изградбата на најголемата електрифицирана железничка мрежа во светот.